مدتی است در بسیاری از محلات شهر ازنا سگهای بلا صاحب جولان میدهند که هم موجب وحشت برخی از شهروندان و به ویژه کودکان شده و از طرف دیگر به واسطه حضور در محیطهای شهری وپر تردد ممکن است موجب انتقال بیماری بین شهروندان گردند.
اما به راستی موضوع ساماندهی سگهای بلا صاحب بر عهده کیست و چه اقداماتی باید برای کاهش این معضل انجام داد؟ و آیا اقدامات صورت گرفته توسط برخی دستگاه ها هدفمند و نتیجه بخش بوده یا خیر ؟
آقای فرخی که در منطقه کوی امام و بیمارستان زندگی میکند در گفت و گو با خبرنگار ازنا خبر اظهار کرد: طی ماههای اخیر تعداد سگهای ولگرد در منطقه ما بسیار زیاد شده است.
وی با اشاره به اینکه در محله ما موردی بوده که حتی سگ های ولگرد به کودکان حمله ور شده اند، بیانکرد: همه این مسائل امنیت کودکان ما را به خطر انداخته است و موجب نگرانی شده و ما نمیتوانیم با آرامش خاطر اجازه خروج از منزل را به فرزندانمان بدهیم.
یکی از مواردی که باعث حضور سگ های ولگرد در محلات شده شاید به خاطر این باشد که خیلیها از منظر حمایت از حقوق حیوانات و دلسوزی برای آنان بخواهند به سگهای ولگرد غذا دهند ولی حق واقعی یک حیوان این است که در طبیعت و محیط زیست واقعی خود زندگی کند نه اینکه وارد محیط انسانی شود که هم به واسطه تصادفات در جاده جان خودش در خطر باشد و هم مردم آسیب ببینند.
خانم رضوی نیا نیز که ساکن مسکن مهر هستند می گوید : حوالی خانه ما انتهای کوچه مهر ۴ زمین یونجه ای قرار دارد که سگ های ولگرد آنجا تجمع می کنند.
ایشان در خصوص حمله ی سگها به شهروندان افزود : چند روز پیش یکی از سگها به عابرین حمله کرد و متاسفانه باعث نقص عضو او گردید ؛ ما پس از غروب آفتاب جرات خروج از منزل را نداریم.
اما سوالی که به ذهن می رسد اینست که:مسئول جمعآوری این سگها کیست؟ و نمیدانم چرا در این زمینه شاهد اقدامات مثمری نیستیم چرا که حداقل طی چند سال اخیر به جای کاهش سگها هر روز بر تعداد آنها در محدودهها شهری افزوده میشود.
در بحث ساماندهی سگهای بلا صاحب قانون متولی را شهرداریها در شهر و دهیاریها در روستا عنوان کرده است و ستاد و جلسهای هم برای این موضوع وجود دارد که دستگاههای مرتبط با بحث سگهای بلا صاحب در این زمینه تبادل نظر و رایزنی می کنند حال سوال اینجاست که از این دست جلسات در شهر ما برگزار می گردد یا نه و اگر این جلسات برگزار می گردند پس دلیل نرسیدن به نتیجه مطلوب چیست؟
در مصاحبه خبرنگار ازناخبر با آقای جانبزرگی ریاست محترم شورای اسلامی شهر ازنا ایشان بیان نمودند : جهت ساماندهی به حیوانات ولگرد در سطح شهر کارگروهی متشکل از فرمانداری به عنوان رئیس کارگروه ، شهرداری به عنوان دبیر کارگروه، رئیس اداره حفاظت محیط زیست، رئیس مرکز بهداشت،رئیس اداره دامپزشکی، بخشداری مرکزی ، دهیار ، نماینده دادستانی، نماینده نیروی انتظامی، نماینده انجمن حمایت از حیوانات می باشد که در حال حاضر شهرداری ازنا به تنهایی مبادرت به جمع آوری به شکل زنده گیری در حاشیه های شهر و حتی خیابان های شهر می نماید.
ایشان بیان داشتند : در خلال مدت طرح مجموعا تا کنون تعدادی حدودا ۷۰ قلاده جمع اوری گردیده است که می طلبد برابر دستورالعمل و بر اساس بند ۱۵ ماده قانون و بند ۳۱ ماده ۱۰ اساسنامه نسبت به نگهداری سگ های ولگرد اقدام لازم صورت گیرد.
ایشان اذعان داشتند: در حال حاضر با استعلام از استان های همجوار مانند (اصفهان،اراک،همدان و خوزستان) متاسفانه روند رشد جمعیت سگهای ولگرد بسیار رو به افزایش است که در سنوات قبل و بعد از تصویب کنترل سگهای ولگرد تنها شیوه به صورت کشتار وبا استفاده از سلاح گرم انجام می گرفت که در حال حاضر با توجه به حوادث در برداشته فعلا ممنوع می باشد. علیهذا تنها راه جمع آوری زنده گیری و نگهداری در محلی به صورت محصور دارای فنس و خارج از شهر ممکن است.
و در پایان اینکه نقش همشهریان محترم و فهیم در خصوص انتقال زباله یا پسماند های غذایی در ساعات معین بسیار مهم و حائز اهمیت می باشد.
بهترین راه کنترل و کاهش سگهای بلا صاحب در وهله اول زندهگیری، جداسازی و عقیم سازی آن هاست به نظر می رسد در صورت داشتن پناهگاه برای سگ های ولگرد و ساماندهی و عقیم سازی آن ها با کمک گرفتن از انجمن های مردم نهاد این مشکل که هم اکنون فراگیر هست و اکثر شهر های کشور درگیر آن هستند رو به بهبودی برود.ودر آخر باید به این نکته مهم اشاره نمود که بین انسان وسگ بیش از ۱۰۰ بیماری مشترک وجود دارد.
در کنار خطر حملات این سگ ها به انسان که گزارشات زیادی نیز تا کنون از طریق شهروندان موجود می باشد خطر دیگری که وجود دارد اینست که سگهای بلا صاحب چون واکسن نزدهاند از نظر بهداشتی خطراتی برای انسان دارند و افرادی نیزبدون ملاحظه ممکن است حتی اقدام به نوازش آنان بکنند که از نظر سلامتی آسیب زا است و ذکر این نکته بسیار حائز اهمیت است که سگ های ولگرد ممکن است با خود پای حیوانات وحشی دیگری چون گرگ ها و شغال ها را نیز به شهر ها و حاشیه ان وارد کنند.
دین اسلام بر حمایت و حفظ حقوق حیوانات، غذا دادن به آنان و عدم آزار رسانی تأکید فراوانی کرده است و ما هم بر این نکته واقف هستیم ولی غذا رسانی را باید در چهارچوب ضابطه مند و از طریق پناهگاه انجام دهیم و به دلایل ذکر شده از ورود این حیوانات به حریم زندگی انسان ها جلوگیری به عمل آوریم.
Sunday, 2 April , 2023